Nie sposób dokonać rzetelnej oceny jakości węgla nieuzbrojonym okiem. Oczywistością jest, że ważne parametry paliwa można określić wyłącznie w procesach badawczych. Niemniej dobry jakościowo węgiel posiada pewne znaki szczególne. Oto najprostsze zasady (pamiętajmy jednak, że nie zastępują one certyfikowanych badań):
Potencjalne pułapki przy zakupie węgla.
Wszyscy potencjalni klienci (poza mieszkańcami Śląska) mają dwie opcje zakupu węgla:
Niestety, pomimo wdrażania różnego rodzaju procedur wciąż można trafić na nieuczciwych dystrybutorów. Do najczęstszych działań o charakterze nielegalnym należą m.in.:
Po zakupie.
Wydobycie węgla w Polsce (choć z roku na rok malejące) w porównaniu do innych europejskich krajów wciąż jest znaczące. Niemniej węgiel, który dystrybuowany jest na polskim rynku pochodzi z różnych stron świata. W związku z powyższym dzieli się je na:
Jakie znaczenie ma pochodzenie węgla?
Na powyższe pytanie odpowiedź również nie jest jednoznaczna. Węgiel z Czech z reguły jest nieco mniej kaloryczny od polskiego, ale z kolei spala się lepiej niż brunatny. W związku z powyższym będzie odpowiednim rodzajem paliwa na cieplejsze dni zimy.
Węgle ze wschodu jakościowo są bardzo różne. Wbrew obiegowym opiniom, bywa on równie dobry jak nasz rodzimy. Jedynym problemem jest trudność związana z brakiem pewności w zakresie jego parametrów, bowiem droga, którą przebywa od kopalni do odbiorcy jest niezwykle długa, a tym samym szans na jego zafałszowanie jest więcej.
Podsumowując - węgle obcego pochodzenia należy traktować z rezerwą i zadbać o sprawdzenie najprostszych parametrów. Przed dużym zakupem warto nabyć próbkę.
Niestety nie, choć duża ilość sprzedawców zamiast wartości opałowej (czyli kaloryczności) podaje ciepło spalania, którego wartość jest zawsze większa i wygląda zdecydowanie bardziej atrakcyjnie w ofercie.
Niestety obie wartości nie są równoważne. Ciepło spalania to suma energii uwolnionej w procesie spalania węgla, ale także ulatującej w postaci pary wodnej, która dla użytkowników nie przedstawia żadnej wartości. W związku z powyższym - w procesie zakupu należy kierować się wyłącznie wartością opałową.
By dokonać właściwego wyboru węgla, warto posiadać podstawową wiedzę dotyczącą ich rodzajów.
Dwa podstawowe rodzaje to węgiel brunatny i kamienny.
Jaki węgiel wybrać?
Najczęściej wybieranym paliwem stałym jest węgiel kamienny. Decyduje o tym przede wszystkim jego duża wartość opałowa. Wybierając węgiel brunatny należy pamiętać o jego wadach:
Biorąc pod uwagę powyższe minusy, należy mieć świadomość, że niska cena nie zawsze jest w stanie je zrekompensować.
Węgiel kamienny.
Do zastosowań domowych nadają się trzy typy węgla kamiennego, które różnią się składem. W momencie dokonywania wyboru warto znać podstawowe pojęcia, które ułatwią nam zrozumienie konkretnych parametrów. Do najważniejszych należy spiekanie, czyli mięknięcie i łączenie się spalanego węgla w duże bryły, co powoduje powstawanie żużlu. Ten zaś może prowadzić do zaburzenia przepływu powietrza i wygaśnięcie kotła.
Wyróżniamy trzy typy węgla kamiennego:
Jaki rodzaj węgla kamiennego wybrać?
Na powyższe pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy bowiem od preferencji użytkownika.
Wszystkie typy o wartości równej 34 i wyższej użytkowane są wyłącznie w przemyśle i nie nadają się do użytku domowego.
Ciepło domowego zacisza - nawet w najbardziej mroźny dzień - jest jednym z najprzyjemniejszych doświadczeń, które w dzisiejszym świecie wydaje się standardem. To, czy stanie się naszym udziałem, zależne jest tylko od nas samych. Dlatego dokonując wyboru węgla, powinniśmy dokładnie zapoznać się z ofertą renomowanych dystrybutorów – nie koncentrując się jednak na cenie, a jakości oraz szukając między powyższymi zadowalającego kompromisu. Pamiętajmy – to my decydujemy o tym, w jakich warunkach spędzimy zimę.
Decydując się na zakup węgla czy innego paliwa, pierwszym aspektem, na który należy zwrócić uwagę jest nie cena, a jego kaloryczność. Jej definicja jest stosunkowo prosta, choć w domowych warunkach trudna do określenia.
Kaloryczność jest ilością ciepła zawartą w 1kg paliwa. Dla węgla kamiennego - wydobywanego i dystrybuowanego w Polsce - wynosi ok. 24-30MJ/kg, co jest równoważne 6,5–8,5kWh/kg.
Większość kupujących zadaje sobie pytanie, czy między mniejszą ilością lepszego a większą gorszego paliwa można postawić znak równości. Biorąc pod uwagę wykorzystanie całości - różnica może być stosunkowo niewielka. Pamiętać jednak należy o kilku ważnych aspektach związanych z wyborem drugiej opcji. Kupując paliwo o mniejszej kaloryczności trzeba liczyć się z pewnymi niedogodnościami:
Wysoka kaloryczność węgla – poza oczywistymi zaletami - posiada również pewne wady, które nie są jednak w stanie przesłonić oczywistych plusów. Pamiętać jednak należy, że do całkowitego wykorzystania wartości energetycznej niezbędne jest posiadanie kotła o szerokich możliwościach konfiguracji. Wyższa kaloryczność węgla oznacza bowiem także większą ilość substancji gazowych i smolistych, które przy źle ustawionym kotle nie spalą się i energia, której mogły dostarczyć zostanie utracona.
Ponadto na efektywność dostarczania ciepła uzyskiwanego z wyżej wymienionego paliwa ma również wpływ temperatura zewnętrzna – im cieplej, tym bardziej kłopotliwe i mniej efektywne jest jego spalanie. Warto wtedy posiadać zapas paliwa o mniejszej kaloryczności. Umiejętne łączenie obu rodzajów paliwa prowadzi zarówno do oszczędności, jak i poprawy czystości kotła, co przekład się na wydłużenie jego żywotności.
Węgiel musi być ważony na legalizowanych (homologowanych, certyfikowanych) wagach, a ich wskazania powinny być widoczne dla kupującego. W związku z powyższym, klient powinien mieć możliwość bycia obecnym na każdym etapie transakcji.
(1) Ciepło spalania to parametr określany podczas analiz węgla w laboratorium. Częstą, lecz naganną praktyką jest wykorzystywanie w celach marketingowo-reklamowych wielkości wyższej od wartości opałowej o ok. 3-4 MJ/kg.
Nie sposób dokonać rzetelnej oceny jakości węgla nieuzbrojonym okiem. Oczywistością jest, że ważne parametry paliwa można określić wyłącznie w procesach badawczych. Niemniej dobry jakościowo węgiel posiada pewne znaki szczególne. Oto najprostsze zasady (pamiętajmy jednak, że nie zastępują one certyfikowanych badań):
Potencjalne pułapki przy zakupie węgla.
Wszyscy potencjalni klienci (poza mieszkańcami Śląska) mają dwie opcje zakupu węgla:
Niestety, pomimo wdrażania różnego rodzaju procedur wciąż można trafić na nieuczciwych dystrybutorów. Do najczęstszych działań o charakterze nielegalnym należą m.in.:
Po zakupie.
Wydobycie węgla w Polsce (choć z roku na rok malejące) w porównaniu do innych europejskich krajów wciąż jest znaczące. Niemniej węgiel, który dystrybuowany jest na polskim rynku pochodzi z różnych stron świata. W związku z powyższym dzieli się je na:
Jakie znaczenie ma pochodzenie węgla?
Na powyższe pytanie odpowiedź również nie jest jednoznaczna. Węgiel z Czech z reguły jest nieco mniej kaloryczny od polskiego, ale z kolei spala się lepiej niż brunatny. W związku z powyższym będzie odpowiednim rodzajem paliwa na cieplejsze dni zimy.
Węgle ze wschodu jakościowo są bardzo różne. Wbrew obiegowym opiniom, bywa on równie dobry jak nasz rodzimy. Jedynym problemem jest trudność związana z brakiem pewności w zakresie jego parametrów, bowiem droga, którą przebywa od kopalni do odbiorcy jest niezwykle długa, a tym samym szans na jego zafałszowanie jest więcej.
Podsumowując - węgle obcego pochodzenia należy traktować z rezerwą i zadbać o sprawdzenie najprostszych parametrów. Przed dużym zakupem warto nabyć próbkę.
Niestety nie, choć duża ilość sprzedawców zamiast wartości opałowej (czyli kaloryczności) podaje ciepło spalania, którego wartość jest zawsze większa i wygląda zdecydowanie bardziej atrakcyjnie w ofercie.
Niestety obie wartości nie są równoważne. Ciepło spalania to suma energii uwolnionej w procesie spalania węgla, ale także ulatującej w postaci pary wodnej, która dla użytkowników nie przedstawia żadnej wartości. W związku z powyższym - w procesie zakupu należy kierować się wyłącznie wartością opałową.
By dokonać właściwego wyboru węgla, warto posiadać podstawową wiedzę dotyczącą ich rodzajów.
Dwa podstawowe rodzaje to węgiel brunatny i kamienny.
Jaki węgiel wybrać?
Najczęściej wybieranym paliwem stałym jest węgiel kamienny. Decyduje o tym przede wszystkim jego duża wartość opałowa. Wybierając węgiel brunatny należy pamiętać o jego wadach:
Biorąc pod uwagę powyższe minusy, należy mieć świadomość, że niska cena nie zawsze jest w stanie je zrekompensować.
Węgiel kamienny.
Do zastosowań domowych nadają się trzy typy węgla kamiennego, które różnią się składem. W momencie dokonywania wyboru warto znać podstawowe pojęcia, które ułatwią nam zrozumienie konkretnych parametrów. Do najważniejszych należy spiekanie, czyli mięknięcie i łączenie się spalanego węgla w duże bryły, co powoduje powstawanie żużlu. Ten zaś może prowadzić do zaburzenia przepływu powietrza i wygaśnięcie kotła.
Wyróżniamy trzy typy węgla kamiennego:
Jaki rodzaj węgla kamiennego wybrać?
Na powyższe pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy bowiem od preferencji użytkownika.
Wszystkie typy o wartości równej 34 i wyższej użytkowane są wyłącznie w przemyśle i nie nadają się do użytku domowego.
Ciepło domowego zacisza - nawet w najbardziej mroźny dzień - jest jednym z najprzyjemniejszych doświadczeń, które w dzisiejszym świecie wydaje się standardem. To, czy stanie się naszym udziałem, zależne jest tylko od nas samych. Dlatego dokonując wyboru węgla, powinniśmy dokładnie zapoznać się z ofertą renomowanych dystrybutorów – nie koncentrując się jednak na cenie, a jakości oraz szukając między powyższymi zadowalającego kompromisu. Pamiętajmy – to my decydujemy o tym, w jakich warunkach spędzimy zimę.
Decydując się na zakup węgla czy innego paliwa, pierwszym aspektem, na który należy zwrócić uwagę jest nie cena, a jego kaloryczność. Jej definicja jest stosunkowo prosta, choć w domowych warunkach trudna do określenia.
Kaloryczność jest ilością ciepła zawartą w 1kg paliwa. Dla węgla kamiennego - wydobywanego i dystrybuowanego w Polsce - wynosi ok. 24-30MJ/kg, co jest równoważne 6,5–8,5kWh/kg.
Większość kupujących zadaje sobie pytanie, czy między mniejszą ilością lepszego a większą gorszego paliwa można postawić znak równości. Biorąc pod uwagę wykorzystanie całości - różnica może być stosunkowo niewielka. Pamiętać jednak należy o kilku ważnych aspektach związanych z wyborem drugiej opcji. Kupując paliwo o mniejszej kaloryczności trzeba liczyć się z pewnymi niedogodnościami:
Wysoka kaloryczność węgla – poza oczywistymi zaletami - posiada również pewne wady, które nie są jednak w stanie przesłonić oczywistych plusów. Pamiętać jednak należy, że do całkowitego wykorzystania wartości energetycznej niezbędne jest posiadanie kotła o szerokich możliwościach konfiguracji. Wyższa kaloryczność węgla oznacza bowiem także większą ilość substancji gazowych i smolistych, które przy źle ustawionym kotle nie spalą się i energia, której mogły dostarczyć zostanie utracona.
Ponadto na efektywność dostarczania ciepła uzyskiwanego z wyżej wymienionego paliwa ma również wpływ temperatura zewnętrzna – im cieplej, tym bardziej kłopotliwe i mniej efektywne jest jego spalanie. Warto wtedy posiadać zapas paliwa o mniejszej kaloryczności. Umiejętne łączenie obu rodzajów paliwa prowadzi zarówno do oszczędności, jak i poprawy czystości kotła, co przekład się na wydłużenie jego żywotności.
Węgiel musi być ważony na legalizowanych (homologowanych, certyfikowanych) wagach, a ich wskazania powinny być widoczne dla kupującego. W związku z powyższym, klient powinien mieć możliwość bycia obecnym na każdym etapie transakcji.
(1) Ciepło spalania to parametr określany podczas analiz węgla w laboratorium. Częstą, lecz naganną praktyką jest wykorzystywanie w celach marketingowo-reklamowych wielkości wyższej od wartości opałowej o ok. 3-4 MJ/kg.